donderdag 27 september 2012

Merken architectuur bouwen (4)

Hoe goed je strategie ook in elkaar zit, beschouw het niet als het enige en hele waarheid. Het zijn nog steeds aannames over hoe het in de toekomst zal gaan lopen. Dit noodzaakt om de vinger aan de pols te houden en doorlopend te testen op het werkelijke verloop. Zo ontstaat kennis en inzicht om de strategie aan te passen en te versterken. Die kennis verkrijg je vooral door goed te letten op het gedrag van de doelgroep - klanten en potentiƫle klanten. Gebruik daarvoor kwantitatieve onderzoeksmethodes, want de gegevens zijn te belangrijk om alleen maar op interpretaties van kwalitatief onderzoek af te gaan. Nuchtere cijfers helpen je om een optimale positionering en merkenarchitectuur te ontwikkelen.
Deze fase is zelfs belangrijk genoeg om dit kwantitatieve onderzoek uit te besteden aan professionele onderzoekers. Laat deze onderzoekers ook de gegevens naast de bestaande strategie leggen en luister naar nu advies. Wellicht wijzen ze op verbanden en verschijnselen die jezelf nog niet zijn opgevallen. Gebruik alle mogelijkheden die helpen de merkenarchitectuur te verbeteren. Laat het vooral niet bij die ene keer. Niets is zo zeker als veranderingen. De waarheid van vandaag is morgen misschien al achterhaald. Eens per jaar zo'n onderzoek herhalen, als is het maar op hoofdpunten, is daarom zeker nodig.
Natuurlijk is het goed mogelijk dat je organisatie te klein en niet kapitaalkrachtig genoeg is om het ontwikkelen van merkenarchitectuur te professionaliseren en positioneringsonderzoek uit te besteden. Bespaar er echter niet op. Doe het dan op kleine schaal zelf en deel je kennis met medewerkers en vertrouwelingen uit je naaste omgeving. Zo objectief mogelijke data en een klankbord bij het analyseren ervan is uiterst belangrijk om succesvol te zijn.
Jou succes hangt af van de bereidheid van je doelgroep om te betalen voor je producten en diensten. Zorg dat je weet welke factoren bepalend zijn voor die bereidheid.  Daar pas je de merkenarchitectuur bij aan.

Relatie met CRM
Door goed in kaart te brengen wat (potentiĆ«le) klanten belangrijk vinden  heeft u tevens kenmerken die u via CRM kunt registreren, per relatie. Zo kun je naast professioneel onderzoek ook doorlopend de vinger aan de pols houden.