maandag 29 juli 2013

Gratis CRM...?

Als voormalig 'Oracle specialist' ben ik natuurlijk erg voor Oracle Siebel. Maar dit is alles behalve gratis. Oracle heeft de naam duur te zijn, maar wie kiest voor Siebel On Demand beschikt over een top systeem voor een redelijke prijs. Natuurlijk zijn er meer geweldige CRM systemen. Denk aan Microsoft Dynamics CRM, aan Salesforce, Superoffice en bijvoorbeeld Alexion CRM. Er zijn er veel meer. Bovendien bieden vrijwel alle ERP leveranciers ook CRM modules.
Dit artikel gaat over gratis CRM. Nu zijn er best veel CRM leveranciers die tijdelijk gratis gebruik aanbieden. Dan mag je 3 maanden gratis met een beperkt aantal mensen het systeem gebruiken. Een lokkertje, maar tevens een fuik. Want als je in 3 maanden veel data in het systeem hebt ingevoerd is het natuurlijk moeilijk afscheid nemen. Maar als je een weloverwogen keuze maakt is daar eigenlijk niets mis mee.

Echt gratis, natuurlijk met beperkingen, ken ik er maar 3. Deze zijn een aanrader voor startende ondernemers, maar ook voor wie naar ander werk solliciteert. Je kunt al je sollicitaties systematisch bijhouden en opvolgacties plannen. Je bent jezelf aan het verkopen, precies zoals een verkoper zijn producten aan de man brengt.

ZOHO.COM
CRM.Zoho.com is een internationaal pakket en er is een Nederlandse versie beschikbaar. Er is ook een Nederlandse agent die gratis aangemaakt gebruikersaccount nabelt in de hoop dat er meer te halen valt. Zoho is gratis voor maximaal 3 gebruikers en er zijn beperkingen in functionaliteit. Maar voor 'gratis' krijgt toch al erg veel functionaliteit. Er is geen beperking in de tijd.Wel tot 1000 records en 200 MB data.
De data staan op servers buiten Nederland.
Alle tabellen zijn aan te passen en je kunt een flink aantal eigen records toevoegen. Er is een eigen e-mail en agenda systeem ingebouwd.  Ik heb in ZOHO email aan mijn gmail account gekoppeld.
Zoho is ook mobiel te gebruiken. Ze hebben geen apps, maar een mobiele site die zich gemakkelijk laat navigeren.
Ik gebruik zelf ZOHO, gekoppeld aan mijn Google account (gmail en Google Drive). Onderweg hoef ik niets te missen, omdat ik met mijn smartphone de mobiele site van ZOHO kan raadplegen.
Er zijn veel applicaties (niet allemaal gratis) en er worden voortdurend nieuwe toegevoegd.
Het systeem is volledig online (browser based) en gemakkelijk op te schalen voor meer gebruikers en professionele toevoegingen in functionaliteit. Het is dan volledig configureerbaar, zoals dat heet.
http://crm.zoho.com 

PerfectView
Als tegenhanger van ZOHO (schrijven ze zelf op hun website) zet ook PerfectView een gratis CRM in de markt. De Solo versie is gratis voor één gebruiker en je krijgt 50 MB data opslag. Geen beperkingen in de tijd.
Voor mobiel gebruik zijn er apps voor iPhone en Android beschikbaar.
De data staan op servers in Nederland.
Voor koppeling met email, agenda en documenten (cloud services van Google en Microsoft Live) moet je minimaal upgraden naar Solo Plus;  € 99 per jaar. Voor een starter is dat nog te doen. Een werkzoekende zou daar nog wel moeite mee kunnen hebben.
PerfectView is browser based en eenvoudig op te schalen voor gebruik in een (groeiend) team.
www.perfectviewcrm.nl

vtiger CRM Dit is geen systeem in de cloud, maar wordt op je eigen PC of server geïnstalleerd. Vitiger CRM is een open source product en kent ook een Nederlandstalige versie. Qua indeling lijkt het een beetje op ZOHO, maar is minder 'regelbaar'. Met betaalde modules is het systeem verder uit te breiden. Voor meer informatie ga je naar https://www.vtiger.com/open-source-downloads/

Zoek je een CRM systeem, maar hebt niet de middelen om een duur CRM systeem aan te schaffen? Misschien heb dan iets aan dit artikel. Overigens doen deze gratis systemen beslist niet onder in professionaliteit. Het is een kwestie van schaalbaarheid. Begin klein (gratis) en groei groot.
Succes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten